Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alomra szoktatás

A görények 90%-ban alomra szoktathatók. Tévhit azonban, hogy a görények olyanok, mint a macskák és maguktól járnak alomra. Erre a mamájuknak és a gazdiknak kell megtanítani őket!

A görények szeretik sarkokban elvégezni a dolgukat. Nőstények számára nagyszerűen megfelelnek az erre a célra gyártott sarokalomtálcák. Hímeknek és nagyobb testű nőstényeknek viszont nagyobb méretű (min. 30x40 cm), szögletes alomtálcák beszerzése ajánlott. Nem kell feltétlenül állatkereskedésekből méregdrágán beszerezni az almostálakat. Nézzünk körül háztartási boltokban, 100Ft-os boltokban, barkácsáruházakban, ezeken a helyeken ugyanis olcsóbban (1000Ft alatt) kaphatunk almostálcának kitűnően megfelelő műanyag dobozokat! Költségkímélő megoldás az IKEAban zöld (képünkön) vagy fehér színben kapható, eredetileg gyermekek részére készült játéktároló műanyag doboz.

Az alomtálcákba tegyünk macskaalmot. Többféle minőségben és árban, illatosított és natur változatban is kaphatók. Ne használjunk homokot és erősen illatosított almokat. A homokban jó eséllyel ásni fognak, az erős illat pedig kárt okozhat az érzékeny orrjáratokban és allergiás reakciókat válthat ki.

Ne szórjuk tele a ketrec alját macskaalommal! Nem tesz jót nekik. Az alom pora irritálhatja a bőrüket, és tüsszöghetnek tőle.

Ne tegyünk a ketrec aljába forgácsot. A görények nem rágcsálók és a forgács hosszú távon légzési problémákat okozhat. Tegyünk régi pamutpólókat vagy babaplédeket a ketrec aljába. Ha nincs otthon leselejtezhető pamutholmi, menjünk el egy turkálóba, potom pénzért vehetünk nekik finom pamut holmikat.

Nagyméretű és többszintes ketrecekbe egynél több alomtálca javasolt. Egyes görik ugyanis lusták lemenni a földszintre, ha épp a harmadik szinten tartózkodnak, amikor rájuk jön a szükség.

A szoba vagy lakás több pontján is helyezzünk el almostálakat. Vannak görik akik visszajárnak a ketrecbe dolgukat végezni, de nem ez a jellemző.

Az almostálcák elhelyezésénél görényünk is segíteni fog. Ha szerinte nem jó helyre tettük, akkor nem oda, hanem egy másik, üres sarokba piszkít majd.

Ha nincs (görényünk szerint) elegendő almostálca, akkor könnyen előfordulhat, hogy görink amikor rájön a szükség, beéri egy sarokkal vagy egy fallal a háta mögött. ("Ha wc nincs, jó a fal is!" alapon.) A görik többsége szerencsére nem a szoba közepén, hanem a sarkokban, vagy a falak mentén, szélén végzi dolgát. Pozitívum, hogy a végtermék kicsi, nem teszi annyira tönkre a padlót vagy a szőnyeget. Eltávolíthatjuk valamilyen tisztítószerrel (kis Vanish, pár csepp Clorox kímélő), vagy 24 órás száradás után akár anélkül is porszívóval. Ez utóbbi esetben nem kenődik szét az ürülék.

A vadászgörények székletürítés után szeretik megtörölni a hátsójukat. Kimásznak az almostálból, és feneküket a padlón végighúzva tesznek meg pár lépést. Ha szőnyeg, vagy más tereptárgy miatt ez nem kívánatos, helyezzünk egy rongydarabot az almostálca elé, hogy azt használja.

Hogyan szoktassuk alomra görinket?

Ébredés után tegyük görényünket az almostálba.

Ne engedjük ki a ketrecből, amíg nem végezte el a dolgát. Figyeljünk, mert egyes görik hamar megtanulják mit is várunk tőlük és úgy tesznek, mintha elvégezték volna a dolgukat, ám valójában nem történt semmi!

Ne várjuk el tőle, hogy a lakás minden pontjáról ugyanabba az egy almostálba végezze a dolgát. Szerezzünk be több tálat és helyezzük el őket úgy, hogy bárhol jön is görényünkre a szükség, időben odaérhessen.

Pozitív megerősítés: ha jó helyre végzi a dolgát, jutalmazzuk meg! Adjunk neki gyorsan valamilyen jutifalatot. A szoktatás ideje alatt legyen a zsebünkben vagy az almostálak közelében a jutalomfalat, hogy azonnal tudjuk adni. Ha később adjuk, a göri nem köti össze az almostálba ürítést a jutalomfalattal.

Játsszunk görinkkel az almostál közelében. Ha látjuk hogy elkezd tolatni, emeli a farkát és tenné le a kis fenekét, kapjuk fel és gyorsan tegyük alomra. Ha ügyes volt, jutalmazzuk! Előfordulhat, hogy hiába teszük a tálcába, kiugrik belőle, vagy csak úgy tesz, mintha használná a tálat. Ilyenkor kövessük, mivel hamarosan újra alkalmas helyet fog keresni.

A görényekk tiszta állatok. Ahol alszanak és ahol esznek ott nem végzik dolgukat. Ezt használhatjuk ki, ha van a ketrecben, szobában vagy lakásban olyan pont, ahová nem akarjuk, hogy piszkítsanak. Tegyünk ezekre a helyekre az alvósrongyokból és ha lehet, rögzítsük is ezeket. Előfordulhat ugyanis, hogy görényünk megpróbál túljárni eszünkön, elcibálja onnan a rongyikáját és vígan odapiszkít. Ha a ketrecben csinál rossz sarokba, akkor tegyük át az almosátlat, vagy szerezzünk be még egyet. Ha ez sem segít, helyezzük át az etetőtálját ebbe a sarokba.

Ha görényünk mégis a saját alvóhelyén. pl. a ketrec sarkában levő rongyokon vagy a mi ágyunkban, kanapénkon végzi a dolgát, annak oka van. Alomraszoktatás alatt álló görényeknél időbe telik, míg megtanulják, hogy a ketrecen belül nem minden sarok illemhely. Legyünk kitartóak és következetesek: távolítsuk el a székletet, töröljük tisztára a padlót és tegyük vissza a sarokba az alvósrongyokat. Azt is megpróbálhatjuk, hogy a görény által kedvelt sarokba helyezzük át az almostálat. Más a helyzet, ha a mi alvóhelyünkre piszkít a görény. Ennek oka lehet féltékenység, bosszú vagy kisgörény esetében, akit mi tettünk fel az ágyra, az hogy nem tud lejönni és kényszerből végzi ott a dolgát. Görényünkből féltékenységet és frusztrációt válthat ki pl. egy számára idegen ember szaga, aki előzőleg ült az ágyon. Mivel a görényeknek nagyon jó a szaglásuk, nem kell, hogy vendégünk erős szagot hagyjon maga után, állatkánk anélkül is érzi és széklettel fejezheti ki nemtetszését, ill. jelölheti felül az idegenszagot. Bosszút válthat ki görényünkből valamilyen tiltás, ami az alvóhelyünkhöz kapcsolódik. Pl. az hogy nem engedjük fel, vagy az, hogy épp ott látott görényünk valami olyasmit (ennivalót, számára játéknak tűnő dolgot), amit ő is szeretett volna, ám amit nem adtunk neki.

A ketrectakarítás ne azt jelentse, hogy takarítás után tisztítószertől szaglik a ketrec! Egy Domestostól, vagy más erős szagú tisztítószertől bűzlő ketrecben természetes, hogy a görényt zavarja a szag, idegennek érzi és megjelöli saját szagával, vagyis odapiszkít! Használjunk meleg vizet és kevés fertőtlenítőszert. Alaposan, többször is öblítsük át a ketrec alját, hogy ne maradjon ott a tisztítószer szaga. A napi ketrecpucoláshoz elegendő pár csepp mosogatószer is. Olcsó és környezetbarát megoldás az ecet, ami fertőtlenítésre szintén alkalmas.

Előfordulhat, hogy görényünk azért nem megy bele az almostálba mert túl magasnak találja annak peremét. Vágjunk a tál egyik oldalba bejáratot!

Eleinte ne távolítsuk el teljesen a tálban elhelyezett végtermékeket, mindig hagyjunk benne egy kicsit, hogy a görény tudja mire való az a hely! Ha (görényünk szerint) túlságosan kitakarítjuk, akkor nem ürítőhelyként, hanem esetleg játszóhelyként azonosítja az alommal teli tálat: belefekszik vagy elkezd ásni benne! Ha az almostál mellé piszkít görink, egy papírdarabbal fogjuk meg és tegyük a tálba a "termékmintát".

Ne szidjuk és ne büntessük a görit, ha alomtálcán kívüli "ajándékot" találunk. Értelmetlen a megtorlás egy olyan dologért, ami percekkel korábban történt. A vadászgörény nem fogja összekapcsolni korábbi tettét a büntetéssel! Jobb módszer, ha jutalmazással, illetve a mellépiszkítás megakadályozásával tanítjuk meg neki az alomhasználatot.

Miért csinál egy alomtiszta görény mellé?

Jelöléssel védi saját területét. A görények székletmintával jelöli meg területüket. Ha idegen görény érkezik vendégségbe, vagy ha rajtunk, gazdikon érez idegen szagot, hajlamos azt felüljelölni! Ezen szocializálással, más görényekkel való gyakori találkozással segíthetünk, aminek során megszokja más görények szagát, és nem jelöli felül a szagokat.

Bosszúból. Ha görink nem tud felmászni valahova, ha nem kap meg tőlünk valmit, amit nagyon szeretne (pl. a kekszet, amit épp eszünk), ha zárt ajtókba ütközik (pl. bejárati ajtó) vagy bármely más okból mérges, hajlamos odavécézni, ahol épp áll. Ez általában az akadály melletti hely.

Túl gyorsan kell. Egyes vadászgörények szeretik az utolsó pillanatig visszatartani a vécézést. Amikor hirtelen úgy hozza a szükség, már nem érnek oda az almostálcához, és adott helyen végzik el a dolgukat, esetleg csíkban az almostálca felé.

Széklettartási problémák. Ezek oka lehet betegség, szülés vagy műtét utáni állapot. Forduljunk állatorvoshoz!

A görények általában nem egy-két nap alatt lesznek alomtiszták. A szoktatás hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat. Legyünk vele türelmesek és kitartóak. Ha megfogadjuk a fenti tanácsokat, görényünkből előbb-utóbb rendes, jóravaló, szobatiszta görény lesz!

 

Forrás: Magyar Vadászgörény Klub