Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elhelyezés, felszerelés

Amennyiben a görényünket lakásban tartjuk, úgy érdemes ketrecet beszerezni számára. A ketrec a görény és a lakás épségének megóvását is szolgálja. Ha nem görénybiztos lakásunk (100% görénybiztos lakás nincs, célszerű görényünket ketrecbe tenni, amíg nem vagyunk otthon. A görények ugyanis nagyon könnyen bajba kerülhetnek és bajt okozhatnak. Praktikus a ketrec akkor is, ha olyan vendég jön hozzánk, aki esetleg idegenkedik állatkánktól. Ilyenkor csak betesszük a ketrecbe, és egyikük sem stresszeli a másikat. Ettől függetlenül mindenféleképpen naponta minimum! 3-4 órát legyen kiengedve az állat a ketrecből és természetesen foglalkozzunk is vele, különben depressziós, harapós és vad lesz. A ketrec mérete görényenként minimum fél négyzetméter legyen.

A ketrecet szereljük fel alomtálcával, etető és itató edénnyel és hálófelszereléssel. Az alomtálca lehet kifejezetten görények számára készült sarokalomtál, bár ezt a nagyobb termetű hímek nemigen tudják használni, mert ők nem férnek igazán bele. A kereskedelemben kapható macskaalomtálcák pontosan megfelelnek a célra, bár néhány görénynek ki kell vágni az egyik oldalát, mert nem szeretnek (lusták) ki-beugrálni az alomtálcába.

Etetőtálnak célszerű súlyosabb üveg vagy porcelántálakat venni, ezeket nem borítják fel olyan könnyen, mint a műanyagból készült tálkákat. Kaphatók a ketrec falára rögzíthető fém etetőtálak is, ezeket garantáltan nem fogják sem ki, sem felborítani.

Itatóedény három féle kapható. Van az ún. "golyós itató" (egy kis műanyag palackból kis fémcsövön át lehet vízhez jutni), melynek előnye, hogy a görik nem tudják kiborogatni, bepiszkolni a benne levő vizet. Hátránya viszont, hogy nem mindegyik görény tudja megtanulni a használatát. Ha ilyet veszünk, mutassuk meg görényünknek a használatát. Ha úgy látjuk, hogy nem tudja használni, akkor adjunk neki vizet normál tálkában. Itt is célszerű súlyosabb üveg vagy porcelántálat beszerezni, mert a görény meg fogja kísérelni a benne levő víz kiborítását. Ha tálban adjuk a vizet nemcsak arra kell figyelni, hogy ki ne borítsa, hanem hogy mindig tiszta maradjon. A görények ugyanis szeretnek a vizestálban pancsolni! Görényitatóként használható a nagypapagájok részére készített önitató is, méghozzá az a típus aminek lapos az ivótálkája. Ez azonban, formájából adódóan, csak vízszintes rácsozású ketrecre rögzíthető.

A hálófelszerelés alapeleme a függőágy, amit minden görény imád. Vehetjük készen, vagy elkészíthetjük házilag is. Legyen a görénynek egy saját odúja is: textilből varrt iglu vagy fából, farostlemezből készített búvóláda, ahova elbújhat, visszavonulhat, ha úgy tartja kedve.

Mit tegyünk a ketrec aljába? Forgácsot SOSE tegyünk a görény alá: egyrészt egészségtelen, másrészt széthordja a lakásban, harmadrészt pedig belekeveredhet mindenbe (etetőtálba, alomtálcába). Tegyünk a ketrec aljába néhány régi pamutpólót, pulóvert, amelybe belebújhatnak és mossuk ezeket rendszeres időközönként.

A ketrec legyen jól zárható, mert a görények hamar rájönnek az egyszerűbb zárak nyitására. Célszerű a lakást is görénybiztossá tenni. Ez annyit jelent, hogy minden olyan helyet, ahová bemehet, beszorulhat, amely segítségével megszökhet, le kell zárni. El kell tenni minden olyan tárgyat, növényt, vegyszert, ami kárt okozhat a görényünkben, vagy pedig a görény tehet kárt benne. A lakás sosem lesz 100%-ban görénybiztos, hisz a görények is ügyesednek, a lakásod berendezése is változhat, kerülhet új görény a háztartásodba, stb. Ezért fontos, hogy bizonyos időközönként bíráld felül a görénybiztosságot és nézd át újra és újra a lakásod. 

A görények jobban tolerálják a hideget, mint a meleget. Ezért érdemes odafigyelni, hogy a ketrec lehetőleg olyan helyre kerüljön a lakásban, ahova főleg nyáron nem süt huzamosabb ideig a nap, de nem is huzatos és a légkondicionáló, vagy ventilátor sem megy közvetlenül rájuk.

Amennyiben a görényünket a kertben vagy erkélyen tartjuk, szintén szerezzünk be ketrecet és a lakásnál leírt felszerelési tárgyakat a ketrechez. Célszerű tapasztalt görénytartókat megkérdezni, hogy milyen ketrecet készítsünk nekik. Fontos, hogy jól zárható legyen (ha innen megszökik, akkor elég nehéz megtalálni, illetve kóbor kutya se tudjon bejutni hozzájuk). Fontos, hogy az időjárás viszontagságaival szemben védje az állatot: télen a hideg, nyáron a meleg ellen. Próbáljuk szélvédett helyre tenni a ketrecet, de ne is olyan helyre, ahová nyáron órákig tűz a nap.

A búvóláda elkészítésében kérjük tapasztaltabbak tanácsát, hogy az a hidegben védje az állatot (bár a görények maguk is védekeznek a téli hideg ellen háj és sűrű bunda növesztésével). Az étkeztetésnél is figyelni kell, mert kinn hamar megtalálják a legyek az elölhagyott húst, illetve a hangyák bármilyen elöl hagyott eledelt. Télen az ivóvizük is hamar befagy, ez ellen vagy sok meleg, langyos leveses táplálékkal tudunk védekezni, vagy pedig sűrűn cseréljük a vizüket. A sűrű vízcsere nyárra is vonatkozik, amikor viszont hamar kiürülhet az itató, felmelegedhet a vizük.

Felszerelés: szükségünk lesz még a görényünkhöz hámra és hozzá tartozó pórázra is. Többfajta kapható, ám a legbiztonságosabbak a kifejezetten görények részére készült hámok (pl. Hagen, Karlie). A hámhoz minden esetben adnak pórázt is, ami eleinte még megfelelő, de később rá fogunk jönni, hogy nem igazán praktikus. Érdemes kipróbálni a legkisebb méretű kutyákra készült felcsévézhető automata (Flexi) pórázt. Ezzel tetszőlegesen tudjuk görényünk szabadságát korlátozni és így jobban tudjuk felügyelni is.

Szükségünk lesz még hordozóra is, amiben szállíthatjuk a görényünket, pl. állatorvoshoz vagy éppen kirándulni, sétálni. Itt is többféle létezik, leggyakrabban a macskák és kisebb méretű kutyák részére készült műanyag hordozókat használjuk. A görény számára ez a legbiztonságosabb, könnyen tisztítható, és ha egy függőágyat is beszerelünk neki, a legkényelmesebb is!

 Vehetünk vagy akár varrhatunk görényünknek textilből készült állati utazótáskát is. A textil táska a gazdik számára kényelmesebb, ám nem tisztítható olyan könnyen, mint a műanyag box és gondoskodni kell arról, hogy a göri biztosan ne tudjon kiszökni belőle! Ha magunk varrjuk a táskát, ügyeljünk arra, hogy jól szellőzzön, ne fülledjen be, könnyen tisztítható legyen és természetesen ne tudjon belőle megszökni görényünk.

 

Forrás: Magyar Vadászgörény Klub