Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Játék

A vadászgörények roppant játékos állatok. Képesek bármivel, illetve bárkivel eljátszani hosszú órákon keresztül.

Érdemes játék gyanánt beszerezni a következő dolgokat (ez a lista természetesen tetszőlegesen növelhető):

  • labdák: ping-pong labda, teniszlabda, kisebb-nagyobb gumilabdák
  • kutyák-macskák számára készített csipogó játékok (elsősorban emészthető gumiból, mert egyes görik szeretik ezeket megenni)
  • csövek: barkácsáruházakban és állatkereskedésekben kapható műanyag csövek
  • kartondobozok: a görik szeretnek kartondobozokban bújócskázni, kuckózni. Vágjunk a dobozra 1-2 nyílást, esetleg tegyünk be egy puha rongyot
  • műanyag üdítőitalos palack
  • üres wc-papír guriga (csak felügyelettel, mert a kisebb görények feje beleszorulhat)
  • plüssállatok (szedjük le róluk a szemet, orrot, bajszot, nehogy véletlenül lenyelve ezekez bajt okozzanak!)
  • reklámszatyrok (vágjuk le a fülüket és lyukasszuk ki a sarkokat, nehogy belegabalyodjanak és megfulladjanak)
  • leselejtezett cipő, papucs, zokni

 

Nekik adott játékok hiányában (néha ezek mellett is) természetesen elszórakoztatják magukat saját maguk által szerzett játékokkal is pl. konyhából zsákmányolt krumpli, alma, vagy éppen a gazdi elölhagyott táskája, féltett dolgai, avagy a wc-kefe és társai.  Inkább adjunk nekik mi játékokat.

Nagyon fontos követelmény a játékokkal szemben: a görény ne tudja szétrágni, lenyelni (vagy ha igen, akkor legyen emészthető), ne tudjon beleszorulni (sokkot kaphat), ne tudjon belgabalyodni, ne tudja megvágni, megszúrni magát vele.

Jó játékok számukra a sípoló, csipogó játékok, melyek a vadászösztönükre építve izgatják őket. Ezeket a játékokat érdemes újra és újra beszerezni, mert a legtöbb görény előbb-utóbb megszabadítja eme játékokat a csipogó-sípoló résztől, és enélkül már érdektelen a számukra. De igaz az is, hogy érdemes a játékokat időnként elvenni tőlük, majd később visszaadni, hogy mindig legyen számukra újdonság.

Nagyon szeretnek csövekben is futkározi, bújócskázni. Barkácsboltokban kaphatóak különféle hajlítható csövek (pl. légkondicionálóhoz, szagelszívóhoz valók). Amennyiben nem tudunk ilyenre pénzt áldozni, akkor műanyag 1,5-2 literes palackokat is össze lehet ragasztani (természetesen levágva a tetejét és az alját). Ezeket a csöveket lehet dobozokhoz is rögzíteni, így még érdekesebbek a görik számára. Ezt a felsorolást még órákig lehetne folytatni, de előbb-utóbb mindenki úgyis rájön, hogy mi tetszik a görijének és akár megveheti, akár el is készítheti nekik.

 

Forrás: Magyar Vadászgörény Klub